SEO Pentru Magazinul Tau. Ce ar trebui să știi la început?

Majoritatea magazinelor noi atrag vizitatori si comenzi folosindu-se de multiple surse de trafic – Google Ads, Facebook Ads, email marketing (depinde de ce lista au apucat sa adune inainte de lansare) si asa mai departe.

  1. Activeaza codul de tracking Google Analytics
  2. Leaga-ti magazinul de Search Console
  3. Scrie metas-uri unice pentru fiecare pagina
  4. Nu folosi descrierile de produs de la furnizor
  5. Trebuie sa ai o strategie de continut
  6. Evita continutul duplicat
  7. Optimizeaza-ti imaginile de produs
  8. Include recenzii si testimoniale
  9. Activeaza Schema.org
  10. Nu te baza doar pe PPC (dar nici nu il ignora)

O sursa primara de trafic este cel din Google

Cautarile pe care le fac oamenii organic, natural, pe anumite cuvinte cheie ii duc in site-ul tau, de care poate aud pentru prima data, iar daca oferta ta este suficient de atragatoare, vor cumpara. Dar traficul organic nu prea cade din cer. Chiar daca esti indexat repede in Google, asta nu inseamna si ca vei aparea printre primii in pagina cu rezultate. Iar faptul ca esti nou aduce cu sine un dezavantaj: inca nu te bucuri de credibilitate.

Pornind de la optimizarea in site si pana la atragerea de link-uri, o strategie realizata asa cum trebuie iti poate duce cele mai comerciale produse pe primele pozitii, astfel incat sa le serveasca direct pe tava oamenilor interesati. Odată întâmplat acest lucru vei avea nevoie de SEO pentru a creste numarul de vizitatori in site si vanzarile.

Esti pregatit?

1. Activeaza codul de tracking Google Analytics

Prima si cea mai importanta regula pentru orice site, magazin online, blog sau orice altceva ar fi: sa ai un cont de Google Analytics si sa iti instalezi codul de tracking in toate paginile site-ului.

Monitorizarea site-ului merge mana in mana cu SEO si desi cuvintele cheie precise pe care ajung utilizatorii in site nu mai pot fi vazute in Analytics (sunt semnalate cu not provided), programul te ajuta enorm la alte aspecte. In primul rand, aici contorizezi procentul de trafic organic ce ajunge in site-ul tau. Il poti creste treptat, pentru a-ti optimiza implicit si bugetul pe care il investesti in promovare, si sa devii o autoritate in domeniul tau, castigand increderea oamenilor.

2. Leaga-ti magazinul de Search Console

La fel de important precum Google Analytics este contul tau Google Search Console (ex Webmaster Tools). De ce? Pentru ca aici e locul in care ii poti spune, in primul rand lui Google, ca existi. De aici te poti asigura ca site-ul tau va fi indexat asa cum trebuie: aici configurezi fisierele robots.txt, adaugi harta site-ului, aici poti vedea clar cuvintele cheie pe care te gasesc oamenii, aici poti cere sa fii reindexat, aici primesti notificari direct de la Google si multe altele.

E un instrument gratuit de care ar fi si pacat sa nu profiti.

3. Scrie metas-uri unice pentru fiecare pagina

Principalul atu al platformei noastre este acela ca te scuteste de tot ceea ce inseamna tehnica si programare. Cele mai importante meta tag-uri sunt meta titlul, meta descrierea si H1, de preferat unice pentru fiecare pagina in parte.

Desigur, daca ai foarte multe pagini, poti sa te concentrezi sa optimizezi cele mai comerciale pagini, continuand apoi, in timp, cu cele mai putin importante / vizitate.

In primul rand – meta titlul.

Google este un sistem super flexibil, lucrurile se pot schimba oricand. Ma refer in primul rand la lungimea potrivita pentru meta-titlu, ce momentan se incadreaza intre 60 si 70 de caractere, cu tot cu spatii. Creeaza meta titluri unice, respectand limita de caractere, pentru ca acesta este primul element afisat in pagina cu rezultate si cel care atrage click-ul utilizatorului.

Pentru a-ti diferentia titlurile, poti include expresii de actiune si cuvantul cheie principal pentru pagina, la inceput.

In al doilea rand – meta descrierea

Google afirma ca meta descrierea nu mai este un factor luat in considerare la rankarea paginii insa tot este importanta deoarece e o bucata de text in care poti plusa cu ceva si sa atragi oamenii in site.

Include cuvantul cheie principal, cuvinte cheie din acelasi camp semantic si expresii de chemare la actiune relevante, astfel incat aceasta sa fie cat mai atragatoare. Pastreaza numarul de caractere la 155, cu tot cu spatii. H1-ul paginii trebuie sa fie de asemenea unic, diferit de meta titlu si unul singur pentru fiecare pagina.

4. Nu folosi descrierile de produs de la furnizor

De ce? Simplu, acestea tin locul raftului dintr-un magazin fizic. Felul in care este descris si prezentat produsul face jumatate din treaba la capitolul persuasiune. Dar cand vezi aceleasi descrieri pentru un produs, preluate automat de la furnizor, e greu sa mai faci diferenta si te iei… dupa pret.

In acest caz, cel care are cel mai mic pret castiga si e o mare greseala. Da, stiu ca ai nevoie de mult timp pentru a crea descrieri originale mai ales daca ai mii de produse in site, insa e un inceput sa te axezi pe cele mai comerciale produse, urmand sa le refaci in timp pe celelalte.

Foloseste cuvinte cheie, sinonime, cuvinte din acelasi camp semantic si scrie pentru client, nu pentru motorul de cautare.

5. Trebuie sa ai o strategie de continut

Web-ul e plin de oportunitati. Pana si granitele comertului online cad iar ca magazin online din Romania nu te lupti doar cu restul pietei de aici, ci si cu magazinele si retailerii din strainatate.

Cum ai de gand sa te diferentiezi?

Prin pret? Printr-o promovare mult mai agresiva, urmarind utilizatorii peste tot cu reclame? Recomandarea mea este sa nu alegi nici una, nici alta. Preturile mici aduc dupa sine o marja mica sau inexistenta de profit, iar promovarea agresiva cere bugete puternice, continue, plus ca ar putea scoate din sarite oamenii. Calea cea buna e undeva la mijloc, mai precis, intr-o strategie de continut bine pusa la punct.

Fie ca este vorba de text, imagini, video-uri, gif-uri etc., continutul te poate ridica foarte sus in Google, exact in fata oamenilor interesati de ceea ce ai de oferit. Primul element de care ai nevoie este blogul magazinului online. Practic, e propriul tau incubator de continut, aici ai control si de aici poti directiona oamenii acolo unde iti doresti.

6. Desi nu te afecteaza in Google, evita continutul duplicat

In cazul magazinelor online, cea mai frecventa greseala este legata de continutul duplicat. Cu atatea filtre, liste si descrieri de produse, nu e de mirare ca se intampla sa ai un astfel de continut, chiar fara sa iti dai seama. Solutia nu este sa iti elimini sau ascunzi paginile cu un continut duplicat ci sa le redirectionezi spre cea mai importanta pagina.

7. Optimizeaza-ti imaginile de produs

Cautarile pentru imagini devin din ce in ce mai populare, poate si pentru ca stimulul vizual are un impact foarte puternic asupra deciziei de cumparare.

Prin urmare, va trebui sa te asiguri cumva ca imaginile tale (fie ca e vorba de produse, imagini pentru categoriile de produse, imaginile de pe homepage, imaginile din blog) sunt prezentate printre primele.

Cum? Completand tag-ul Alt si optimizandu-ti imaginile cu denumiri descriptive. Include cuvinte cheie in Alt-text si denumire, pentru a te asigura ca ai cele mai mari sanse sa fii afisat la inceput.

8. Include recenzii si testimoniale

Recenziile sunt deja un factor de rankare in local SEO (asadar daca ai si o afacere fizica pe langa cea online sunt obligatorii) iar pentru afacerile online determina mai mult trafic si mai multa incredere. Bonus, recenziile sunt de fapt un continut original, generat chiar de catre clientii si vizitatorii tai – sunt o metoda pasiva de a-ti imbunatati strategia pentru continut.

9. Activeaza Schema.org

Unul dintre trendurile majore ale acestui an in SEO tine de datele structurate, desi Google nu le-a recunoscut (inca) drept factor la rankare. Cu toate acestea, datele structurate simplifica procesul de crawlare si indexare si ofera informatii in plus utilizatorilor, astfel ca sansele sa intre pe site cresc.

10. Nu te baza doar pe PPC (dar nici nu il ignora)

Multe magazine online (chiar si dintre clientii nostri) se bazeaza in proportie de 80% pe reclamele platite pentru a atrage clienti in site si a-i convinge sa cumpere. Chiar daca aceasta strategie este una performanta, trebuie sa intelegi ca reclamele platite te tin sus in rezultatele Google atata timp cat… platesti.

In momentul in care trebuie sa mai tai din buget sau activezi intr-o nisa mai putin agreata de catre Google sau Facebook, va trebui sa cauti alte metode de promovare.

SEO ramane una dintre cele mai bune.