SĂNĂTATE MINTALĂ ȘI STARE DE BINE ÎN EDUCAȚIE

De ce e importantă sănătatea mintală?

Luna mai este, pe plan mondial, considerată luna conștientizării problemelor de sănătate mintală.

Problemele de sănătate mintală continuă să aibă efecte devastatoare asupra societății și ne aflăm într-un moment de cotitură critic care necesită o abordare națională și chiar globală pentru a le rezolva. Aceste afecțiuni afectează una din patru persoane la un moment dat al vieții lor, dar prejudecățile, stigmatizarea și dificultățile de accesare a serviciilor împiedică majoritatea persoanelor să beneficieze de îngrijiri adecvate. În majoritatea țărilor lumii, acoperirea tratamentului restabilirea sănătății mintale rămâne în mod inacceptabil de scăzută.

Majoritatea dificultăților de sănătate mintală debutează în adolescență provocând daune care pot dura o viață. 75% dintre toate afecțiunile mintale se manifestă deja până la vârsta de 24 de ani; jumătate dintre acestea debutează până la 18 ani și, pentru prima dată în istorie, principala cauză a decesului pentru fetele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani la nivel mondial este sinuciderea.

În plus, povara economică a bolilor psihice este mai mare decât cancerul, diabetul și bolile respiratorii cronice combinate – și numai depresia are ca rezultat pierderi economice de 1 trilion de dolari pe an la nivel global.

Multe persoane cu boli mintale suferă în tăcere și își pierd speranța de a duce o viață sănătoasă, productivă și satisfăcătoare. Această pierdere a potențialului uman se răsfrânge asupra familiilor, a relațiilor și a societăților – o povară tragică, dar adesea invizibilă în fiecare comunitate din lume.

De unde începem?

Astfel, concentrarea pe îmbunătățirea sănătății mintale a tinerilor oferă oportunități fără precedent pentru progres, atât în societate, cât și în economie.

De fapt, un studiu recent realizat de Organizația Mondială a Sănătății a arătat o rentabilitate de 4 la 1 a investițiilor în promovarea sănătății mintale.

În cadrul proiectului Victoria se educă!, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Capital Uman  2014-2020 ne propunem să abordăm deschis această problemă, din mai mule unghiuri simultan. Asociația Orientat derulează în prezent un program pentru cadrele didactice pe tema sănătății mintale. Programul se numește Support for teachers și urmărește atât creșterea conștientizării cu privire la acest subiect în zone unde nu se discută aproape deloc despre el, dar și creșterea capacității cadrelor didactice din cele trei școli participante la proiect – de a identifica și susține elevii care au nevoie de ajutor.

Sursa informațiilor despre sănătate mintală: https://psychcentral.com

Sursa foto:

https://www.irishtimes.com/life-and-style/health-family/narratives-of-hope-in-mental-illness-1.3275055