Prietenii satului

Proiectul “Prietenii satului” este un proiect implementat de Asociația Orientat și finanțat Comisia Europeană prin Programul DEAR (Development Education and Awareness Raising), prin intermediul Fundației ”Alături de Voi” România, referință: Build Solid Ground, contract no. CSO-LA/2017/388 – 027.\

Scopul proiectului

Proiectul ”Prietenii satului” vizează implicarea comunității locale din com. Victoria în activități de informare și conștientizare a importanței creării unei comunități durabile, valorificând resurse diferite de informare, artă și apropiere de natură.

Obiective:

O1. Creșterea gradului de informarea a 300 de persoane din comuna Victoria, până în ianuarie 2021, cu privire la ce înseamnă comunități locale sustenabile.

O2. Realizarea unei campanii de informare a locuitorilor din comuna Victoria până pe 15 ianuarie 2021 cu privire la cum poate o comunitate locală să devină sustenabilă.

O3. Creșterea gradului de implicare în activități de dezvoltare durabilă a comunității locale în rândul tinerilor din comuna Victoria.

Rezultate așteptate:

  • 300 de persoane informate;
  • 300 materiale de informare distribuite;
  • 2 ghiduri despre protecția mediului și gestionarea deșeurilor, accesul la locuințe și servicii de bază adecvate, modernizarea zonelor sărace, precum și problematici legate de transferul dreptului de proprietate;
  • un pachet de resurse online: broșură “Prietenii satului protejează natura”, broșura “Locuințe pentru viitor

Principalele activități

  1. Organizarea a două evenimente de informare, astfel: un workshop de informare online și o dezbatere pentru tinerii din Comuna Victoria, pe subiectul caselor și comunităților sustenabile.
  2. Organizarea de activități de revitalizare și conștientizare prin cultură, astfel: realizare unei picturi murale pe un perete exterior al școlii din Icușeni care să aibă ca tematică ideea de ”vatra satului” ca punct de închegare a comunității și realizarea unei proiecții de film urmată de discuții pe subiecte ce țin de conservarea arhitecturii, accesul la locuințe și spații
  3. Organizarea unei campanii de ecologizare pe raza comunei Victoria prin implicarea elevilor, cadrelor didactice, autorităților locale și cetățenilor.
  4. Realizarea a 2 ghiduri, astfel: un ghid pe tematici de protecția mediului, case sustenabile, agricultură eco, reducere – reutilizare – reciclare, etc și un ghid juridic care răspunde la cele mai frecvente întrebări și probleme legate de transferul de proprietate, accesul la utilități, etc.

Bugetul proiectului:

– 10,538 lei

Știai că…

în România activitățile de voluntariat sunt reglementate prin lege și sunt luate în considerare ca experiență profesională? Vezi legea nr. 78/2014… persoanele care se implică ca voluntari pot participa la Programe de formare și schimburi internaționale de voluntari (de exemplu Corpul European de Solidaritate) … există linii de finanțare publice sau private care sprijină inițiativele în domeniul voluntariatului (de exemplu Corpul European de Solidaritate, Erasmus+, CEE Trust, EEA Grants, Programul de cooperare elvetiano-roman, etc.)


Vrei și tu să fii voluntar alături de noi în comuna Victoria?

Ce trebuie să faci este să ne trimiți un mesaj pe Facebook sau la adresa adplus.iasi@gmail.com în care să ne spui:- de unde ești și ocupația ta (elev/student/ce lucrezi)- datele tale de contact (nr tel/adresă email)- de ce vrei să te implici, cu ce vrei să contribui.

„Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Orientat și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene sau ale Fundației “Alături de Voi” România și partenerilor proiectului Build Solid Ground.”