Andrei și primul pas în agricultura de precizie

Ideea Agroscan Solutions a apărut din dorința de a schimba modul în care se face agricultură în România și de a ajuta specialiștii în domeniu să eficientizeze și să modernizeze procesul agricol. În contextul crizei alimentare care amenință multe țări din lume, România poate face din agricultură un atu economic, iar Andrei Brașoveanu a observat acest potențial și s-a gândit la o idee de afaceri care să aducă în prim-plan fuziunea dintre agricultură și tehnologie.

O soluție importantă care poate scoate din impas agricultura românească (încă una de subzistență în mare parte) este managementul terenurilor cu ajutorul unor echipamente de precizie, cum ar fi dronele cu scanare multispectrală. În ultimii ani, acestea sunt folosite tot mai mult pentru măsurători care oferă agricultorilor resursele necesare să gestioneze mai bine culturile și producția. Iar în Regiunea Nord-Est, cea mai dezvoltată din punct de vedere al exploatațiilor agricole, soluțiile integrate pentru monitorizarea agricolă prezintă un mare interes, consideră Andrei.

Așa că a folosit finanțarea Startup Yourself pentru a achiziționa drone agricole cu senzori termali multi-spectru, care realizează cartări agrochimice detaliate la costuri reduse și oferă rapoarte într-un timp scurt. Cu ajutorul lor, agricultorii află rapid informații despre numărul de plante din culturi, analiza buruienilor și a dăunătorilor, stresul hidric sau nutrițional. Astfel, vor ști unde sunt zonele uscate care necesită irigări, unde să pulverizeze îngrășăminte pentru că solul este mai sărac sau să evită răspândirea dăunătorilor prin detectarea timpurie.

Andrei crede că viitorul agriculturii românești este la înălțime și își dorește să facă accesibilă tehnologia oricărui fermier și să-i convingă de valoarea pe care o poate aduce în munca lor. În special pentru fermele mici și medii, Agroscan Solutions poate fi ușor integrat și face diferența. În plus, o astfel de abordare modernă îi poate determina pe tineri să considere agricultura un domeniu atractiv în care să investească. Cu atât mai mult cu cât, acesta va fi un domeniu prioritar pentru finanțări.

În România există puține companii care oferă servicii similare, iar prețurile nu sunt la fel de competitive așa că antreprenorul e încrezător în succesul businessului. El este atras și de faptul că domeniul este în continuă dezvoltare și va putea să-și diversifice serviciile oferite fermierilor cu opțiuni inovative, dar și instituțiilor publice din domeniul agriculturii, asiguratorilor sau celor din domeniul forestier. Andrei plănuiește să se promoveze la cât mai multe târguri de profil sau evenimente ale asociațiilor de fermieri, unde să interacționeze direct cu agricultori și să prezinte beneficiile serviciilor oferite.

Dacă ești un agricultor care vrea să-și simplifice munca și viața sau vrei să faci primul pas în agricultura modernă, află mai multe despre serviciile Agroscan Solutions și cum te pot ajuta.