Pași în implementarea unui plan de afaceri

Dragi antreprenori,

Pentru că știm că începuturile aduc cu ele multe necunoscute și întrebări iată câteva din recomandările noastre pentru cei dintre dumneavoastră care sunt la prima afacere pe cont propriu:

1. Identificați un spațiu potrivit în care să vă desfășurați activitatea și solicitați deschiderea unui punct de lucru la registrul comerțului (cei cu care semnați contractul de închiriere trebuie să vă pună la dispoziție documentele necesare deschiderii unui punct de lucru). Fiind o achiziție de servicii de închiriere în cadrul unui contract cu finanțare europeană trebuie să vă asigurați că respectați metodologia de implementare a planului de afaceri, respectiv că ați solicitat oferte de la minim 3 furnizori și ați ales-o pe cea mai avantajoasă pentru afacerea dumneavoastră. Nu vă recomandăm plata în avans a chiriei  pe o perioadă mai mare  de timp. Ca în orice relație contractuală pot interveni schimbări.

2. În funcție de specificul afacerii, pasul al doilea poate fi achiziția echipamentelor necesare începerii activității și/sau recrutarea și angajarea personalului. Pentru achiziția echipamentelor se aplică aceiași regulă a celor 3 oferte solicitate de la potențialii furnizori . În cazul în care din finanțare nu puteți achiziționa toate echipamentele de care ați avea nevoie, încercați să vă prioritizați necesarul de echipamente pentru prima etapă și să le achiziționați pe cele fără de care nu puteți realiza produsele sau serviciile propuse. În funcție de cum merge afacerea dumneavoastră, dacă veți avea suficiente venituri veți putea achiziționa ulterior și alte echipamente necesare.

Pentru angajarea personalului nu uitați de respectarea egalității de șanse și nediscriminare și atenție la întocmirea anunțurilor de angajare.

Pentru că firma este nou înființată, va trebui să realizați contractele de muncă și să mergeți să înregistrați firma la Inspectoratul Teritorial de Muncă de pe raza județului în care funcționeaza firma pentru a vă înscrie în baza de date online Revisal și Reges.

Atenție! Persoanele angajate vor trebui să respecte condițiile pe care le-ați menționat în planul de afaceri, atât în ceea ce privește categoria din care face parte (de exemplu, persoană dezavantajată), cât și norma de lucru, salarizarea, etc. Orice modificare pe care vreți să o faceți la planul de afaceri va trebui făcută printr-un act adițional la contractul de subvenție. Dacă aveți nevoie de sprijin în activitățile de recrutare, selecție și angajare a personalului, ne puteți solicita ajutorul la adresa adplus.iasi@gmail.com.

De asemenea, identificarea unui contabil sau a unei firme de contabilitate pentru a vă asigura că firma dumneavoastră respectă legislația fiscală și a muncii, este foarte importantă și este bine de făcut la început întrucât sunt declarații care trebuie întocmite pentru finanțe și necesită ajutor de specialitate.

3. Stabilirea identității vizuale a firmei poate fi următorul pas, mai ales pentru acele afaceri care presupun vânzări online.  În cazul în care nu știți cum ați putea să vă realizați identitatea vizuală (mai ales dacă nu aveți un buget dedicat pentru această activitate) vă recomandăm să participați la întâlnirile de lucru organizate de organizația noastră pe această temă sau să ne solicitați ajutorul pe email-ul adplus.iasi@gmail.com. Întrucât de multe ori clienții potențiali verifică să vadă dacă un furnizor de servicii și produse chiar există pe piață, este foarte important să aveți un site de prezentarea firmei și date de contact valabile.

4. Dezvoltarea produselor și serviciilor este necesară în special pentru acei antreprenori care nu au mai realizat până acum servicii sau produse similare. Dacă,  de exemplu, vă propuneți să realizați obiecte gravate, jucării sau produse de lemn sau orice alt produs care presupune asamblare sau manoperă, este bine să vă stabiliți pentru fiecare produs: cantitatea de materiale necesare, timpul necesar pentru realizarea produsului, costurile adiacente (utilități, costul cu publicitatea, etichetarea, transportul către client, etc.). Același proces se aplică și pentru serviciile dezvoltate.

În procesul de realizare a produselor ar fi bine să realizați fotografii din timpul realizării acestora, mici filmulețe pe care ulterior să le puteți folosi pentru promovarea online. Întrucât o fotografie face cât o mie de cuvinte, pentru a suprinde cât mai bine calitățile produselor dezvoltate  este recomandat ca după realizarea prototipurilor să lucrați cu profesioniști din domeniu. Veți putea utiliza fotografiile și filmele realizate mult timp după aceea în diverse activități de promovare- magazine online, târguri de profil, etc.

5. Vânzarea și relația cu clienții va asigura succesul afacerii dumneavostră. În special pentru firmele aflate la început, care dezvoltă produse pentru prima dată, este extrem de important să vă construiți o relație bună cu clienții dumneavoastră. Încercați să răspundeți cât mai prompt solicitărilor care vin de la clienții dumneavoastră, fie că e vorba de răspuns la un email care solicită informații suplimentare despre produse și servicii, de o întrebare pe pagina de Facebook sau în magazinul online. Lipsa unei reacții din partea firmei dumneavoastră va duce la pierderea clientului potențial.  Răspunsul trebuie să fie cât mai profesionist cu putință.  Nu uitați de regulile de ortografie și gramatică! Încercați tot timpul să vă puneți în locul unui potențial client căruia i se răspunde după 2 săptămâni și eventual scris incorect gramatical.

De asemenea, odată firma prezentă în mediul online este bine să aveți review-uri pozitive din partea clienților pentru a avea o imagine bună în rândul potențialilor clienți.

Nu uitați de cele 2 instrumente de management esențiale pentru orice afacere:

1. Diagrama Gantt de implementare a planului de afaceri, cu activitățile, pașii și termenele limită care trebuie respectate (inclusiv cele care vin din obligațiile semnării contractului de subvenție)

2. Fluxul de numerar al afacerii – cum folosiți prima tranșă a subvenției, care sunt investițiile prioritare, unde asigurați contribuția proprie, eventualele costuri neprevăzute dar necesare, veniturile lunare estimate, etc.

Mult succes în implementare!

Material realizat în cadrul proiectului Start up Yourself, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.