Munca în străinătate – român în Danemarca

Înainte de a lua decizia de a vă muta în Danemarca o informare temeinică nu strică nimănui.

Dacă doriți să vă căutați de muncă cele mai cunoscute site-uri daneze pentru anunţurile privind locurile de muncă vacante sunt: http://www.jobzonen.dk/jobsoeger https://www.stepstone.dk/avanceret-soegning https://www.jobindex.dk/. Cel mai important site de recrutare este www.workindenmark.dk (site-ul oficial pentru recrutare a forţei de muncă străine în Danemarca), care oferă date privind locurile de muncă disponibile (grupate în funcţie de domeniu), precum şi asistenţă şi informaţii suplimentare celor interesaţi să lucreze în acest stat (cultura muncii în Danemarca, legislaţie locală, sfaturi pentru a obţine un loc de muncă etc.). Site-ul este disponibil şi în limba română.

Este bine de știut că majoritatea angajatorilor din Danemarca preferă vorbitorii de limba daneză. În funcţie profilul locurilor de muncă disponibile pot fi angajaţi şi vorbitori de limba engleză.

În general, pentru aplicarea pentru obţinerea unui loc de muncă în Regatul Danemarcei este necesară întocmirea unui dosar în atenţia angajatorului, conţinând următoarele documente:

  • Scrisoare de intenţie (maxim o pagină);
  • Diplome / certificate de studii relevante pentru domeniul locului de muncă dorit;
  • Recomandări;
  • Curriculum Vitae.

În cazul documentelor scrise în altă limbă decât limba daneză, este recomandată traducerea lor într-o limbă de circulaţie internaţională preferabil limba engleză). Totodată, se recomandă echivalarea calificărilor obţinute în alt stat decât Regatul Danemarcei. Procesul de selecţie mai poate include, după caz, şi teste de personalitate sau / şi de competenţă. Procesul de selecţie constă în general în două etape:

  • (1) depunerea dosarului de aplicare pentru un loc de muncă, în atenţia angajatorului şi
  • (2) susţinerea interviului.

În eventualitatea unei şederi mai îndelungate de 3 luni (sau 6 luni, după caz), până la expirarea acestei perioade, aplicarea pentru obţinerea unui permis de rezindenţă este obligatorie. Permisul de rezidenţă – care certifică dreptul de şedere a titularului pe teritoriul Regatului Danemarcei, este eliberat pe o perioadă nespecificată însă valabilitatea sa depinde de întrunirea condiţiilor necesare eliberării lui. După obţinerea permisului de rezidenţă, este obligatorie contactarea autoritătilor locale pentru eliberarea unui număr de înregistrate (CPR – number) şi a unui certificat de asigurare medicală.

Pentru mai multe informații puteți studia Ghidul Munca în străinătate.