Lăsaţi cărţile să îşi atingă scopul – donează cărţi

“Lăsaţi cărţile să îşi atingă scopul – donează cărţi” – este noua noastră campaniei de strângere de cărţi.

Aşa cum bine ştiţi ne dorim foarte mult să cultivăm în copii plăcerea de a citi. Tocmai de aceea am organizat 2 ani la rând “Seara de lectură” pentru copiii Dar, de când am început să ne implicăm în proiectul “Victoria se educă!” ne-am dat seama că şcolile şi grădiniţele din comuna Victoria duc o mare lipsă de cărţi.

La prima întâlnire cu educatorii şi învăţătorii am rămas cu un gust amar când am auzit-o pe una dintre doamnele educatoare că “ai ei copii şi-ar dori să răsfoiască cărţi la grădiniță dar nu au”.  Copiii nu au nici măcar o carte acasă la ei, singurul loc în care ar putea să facă acest lucru ar fi la grădiniță sau la școală. Și atunci ne-a venit ideea că am putea să strângem cărţi pentru ei.

Nouă personal ne place să cumpărăm cărți, ne place să avem cărți în bibliotecă şi ne place să le citim, cu sau fără copiii noştri. Totuşi cărţile nu sunt făcute să stea în biblioteci. Cărţile sunt făcute să circule astfel încât să aducă bucurie cât mai multor oameni. Astfel vă îndemnăm:

“Lasaţi cărţile să îşi atingă scopul” – donează cărţi

Cei care vor să doneze cărți au mai multe variante de a face acest lucru:

 • dacă ești din Iași, poți veni la noi la birou, lângă fosta vamă (clădirea de birouri Racemi, vis a vis de fostul bazar, intrarea dinspre calea ferată) să ne aduci cărțile sau ne poți contacta (pe email- adplus.iasi@gmail.com, pe Facebook) și venim noi să le ridicăm
 • dacă ești din altă localitate, dar tot vrei să dăruiești cărți ni le poți trimite prin poștă, cu plata expediției la destinatar pe adresa Iași, Str. Hatman Șendrea nr. 5, Bl. G2B, Tr. 2, Et. III, Ap. 13.

Vă lăsăm aici o listă cu 7 motive pentru care să nu mai ţineţi carţile prizoniere şi să începeţi să le donaţi:

 1. Ajută la îndeplinirea scopului pentru care cartea a văzut lumina tiparului. Dar şi scopul autorului – de a schimba cât mai multe vieți.
 2. Te simți bine făcând o faptă bună care poate nu te costă nimic, dăruind cărți acelor copiii care îşi doresc să citească şi nu au ce.
 3. Gândeşte-te că acest cadou poate trasforma o viață, sau pur și simplu va aduce o bucurie mică când cartea va fi citită.
 4. Poţi să faci loc altor cărţi în bibiloteca ta.
 5. Înțelegi și accepți că mai important decât a deține o carte este ce-ai învățat din ea.
 6. Dacă ai cumpărat o carte și nu ai citit-o, poate aceea carte merită să ajungă la altcineva.
 7. Contribui un strop la protejarea mediului (cărțile înseamnă și pomi tăiați).

Noi suntem părinţi şi, din dorinţa de a oferi copiilor noştri cât mai multe informaţii, am cumpărat cărţi, le-am citit dar acum ele stau undeva, uitate şi nu neapărat din rea voinţă, ci pur şi simplu că ai noştri copii au crescut şi au alte curiozităţi. Cu siguranţă aşa este la multe dintre familii. Tocmai de aceea “Donează cărţi – lasă cărţile să îşi atingă scopul”.

Cum să faci să-ți vină ușor să donezi cărțile?

Pasul 1. Ia fiecare carte în mână și  pune-ți întrebări de genul:

 1. Ar fi timpul ca această carte să meargă la altcineva?
 2. Ar ajuta această carte mai mult pe altcineva decât pe mine?
 3. Am un motiv pentru a mai ține această carte prizonieră în biblioteca mea?
 4. Chiar am de gând să o citesc? (dacă nu ai citit-o)
 5. Chiar am de gând să o recitesc? (dacă ai citit-o)

Pasul 2. Pune cartea în categoria potrivită

Când vei răspunde la întrebările de mai sus crează categorii precum “Această carte cu siguranţă mi-ar place să o donez”, “Această carte îşi doresc să o păstrez aproape” sau “Cărţi pe care le voi depozita”. În cea de-a treia categorie pot intra cărţi pe care încă nu le-ai citit, sau cărţi de care nu te poţi despărţi. Tot în a treia categori pot intra cărțile care nu le poți încadra nici în categoria 1, nici in categoria 2. Totuși le depozitezi și când vei face următoarea sortare peste cetiva ani, le poti resorta.

Pasul 3. Anunţă-ne sau adune cărţile pe care doreşti să le donezi

De noi poţi să dai în toate felurile: ne găseşti pe email (adplus.iasi@gmail.com), pe facebook (https://www.facebook.com/AsociatiaADPLUS/), la telefon 0740 662320 sau la biroul nostru din str. Nicolina, nr. 64, Iaşi (în clădirea Racemi). Cărţile pot fi aduse personal sau ne putem deplasa noi să le ridicăm. Tu doar anunţă-ne!
 

Haideţi împreună să Donăm cărţi – să lăsăm cărţile să schimbe vieți!