Filosofia Centrului pentru sănătate Oxigen: Comunitate fără dependențe

La finalul lunii februarie, Centrul pentru sănătate Oxigen a publicat pe pagina sa de Facebook scrisoarea „Adio, dependență.”, a unui beneficiar care încheia atunci programul de recuperare. Acel mesaj plin de optimism, al unui caz de succes, care a învățat să lupte cu adicția, descrie esența Centrului Oxigen din Bacău.

„Un colectiv primitor și un personal dedicat muncii lor, cu ajutorul cărora depășești momentele grele. Oricum cred că mulțumirea deplină a celor care m-au înțeles și ajutat, va fi în fiecare moment în care îi voi contacta și le voi spune că efortul lor nu a fost în zadar – pentru că am reușit! Mă întorc acasă plin de speranță și încredere, motivat și bucuros că am trăit această experiență.”

În acest fel descriu aproape toți beneficiarii locul unde au reușit să se trateze și să revină la o viață normală în abstinență. Centrul Rezidențial Oxigen este o comunitate terapeutică unde persoanele dependente de alcool, droguri sau jocuri de noroc pot urma un program în 12 pași pentru recuperare fizică, mentală, emoțională și spirituală, după Modelul Minnesota. Clinica este prima din România care aplică acest program testat și validat în Statele Unite ale Americii încă din anul 1935 și lucrează cu o echipă multidisciplinară formată din psiholog/psihoterapeut, consilier de dezvoltare personală, consilier de egal, asistent medical, asistent și lucrător social, kinetoterapeut și instructor de fitness.

Durata minimă a tratamentului este de 30 de zile și poate fi extinsă până la 90 de zile în funcție de nevoile pacientului. În centru se pot interna persoane cu vârsta minimă 18 ani, care nu suferă de o boală fizică sau psihiatrică gravă și care își exprimă libera alegere pentru urmarea tratamentului, prin recunoașterea dependeței și exprimarea motivației de recuperare.

Viața în Oxigen

Succesul unui program de tratament al dependenței constă în introducerea unei noi rutine în viața beneficiarului. Asta înseamnă un program structurat, variat și antrenant, care îl ajută să deprindă un comportament de abstinență. Orarul zilnic include, pe lângă asistență și îngrijire medicală permanentă, terapie psihologică și activități administrative, antrenamente sportive, masaj și terapie ocupațională (pictură, desen, lucru manual). Orarul este gândit în cele mai mici detalii astfel încât să încurajeze auto-cunoașterea, participarea activă la viața socială, depășirea sevrajului și menținerea abstinenței. În procesul de recuperare sunt implicați șimembrii familiei sau prietenii, care pot contribui la o evaluare globală a beneficiarului și sunt învățați cum să-I fie alături în lupta cu dependența.

De ce sunt importante centrele de reabilitare a persoanelor dependente de droguri?

Această adicție este una dintre cele mai dăunătoare și, din păcate, tot mai prezentă în rândul tinerilor români. Dependența de droguri, chiar și cele ușoare, provoacă efecte distructive asupra celor care abuzează de ele și a persoanelor din jurul lor și nu se poate renunța pe cont propriu la adicție. Deși are un puternic strat biochimic, comportamentul adictiv are de fapt un rol de alinare emoțională și este un surogat pentru lipsa abilităților de management al stresului, a satisfacției în viață, a dezamăgirilor sau a durerilor pe care cei care devin dependenți vor să le „îngroape” sau le evite.

Programul terapeutic trebuie să fie unul complex, care să includă identificarea și soluționarea cauzelor. De asemenea, este esențial ca serviciile medicale, psihologice și sociale să fie individualizate în funcție de caracteristicile beneficiarului – tratamentul trebuie să ia în considerare totalitatea simptomelor, nu doar cele fizice.

În cadrul unui centru care oferă servicii integrate de recuperare, cum este Centrul pentru sănătate Oxigen, conceput special pentru reabilitarea dependenților de droguri, tratamentul se focalizează pe înțelegerea fenomenului bolii și pe lupta împotriva simptomelor. Spațiul funcționează ca un cadru protejat, departe de mediile în care se consumă droguri sau alte substanțe care creează dependență, însă nu izolat social. Beneficiarul are alături un grup de suport și o întreagă echipă care să-I ofere înțelegerea, speranța și empatia fără de care programul de recuperare nu poate avea succes.

Această abordare funcționează și tratamentul adicției de alcool, medicamente sau jocuri de noroc de care persoanele dependente pot beneficia la Centrul Oxigen. În plus, echipa Oxigen lucrează activ și în direcția creșterii incluziunii sociale a beneficiarilor recuperați, dar aflați în mare risc de marginalizare și militează pentru conștientizarea și responsabilizarea cu privire la importanța tratării adicțiilor ca boli complexe.

Cu astfel de misiune, obiective și un plan de afaceri foarte bine pus la punct, echipa Oxigen a câștigat în 2018 finanțarea de 33.000 euro în cadrul proiectului Startup Yourself. Experiența mai multor membri din echipă în domeniul prevenirii adicțiilor a fost un alt atu în competiția de planuri de afaceri și este și acum un avantaj pentru dezvoltarea business-ului.