A face sau a nu face networking?

Aceasta e întrebarea…

Întotdeauna schimbul de idei a dus la evoluție, la progres, la dezvoltare și schimbare.  Așa că, dacă ești la început de drum, ar putea sa te ajute participarea la evenimentele de business networking destinate antreprenorilor.

Ce înseamnă networking-ul în bussines?

Networkingul este mai mult decît o întâlnire în care dai mâna cu alți oameni de afaceri, faci schimb de numere de telefon sau adrese de email. Pare simplu dacă stai să te gândești, dar nu te lăsa păcălit pentru că e un proces care presupune dezvoltarea de relații care poate fi un proces extrem de complex și plin de provocări. Gândește-te un pic: câți oameni cunoști? Câți dintre acești oameni înțeleg cu adevărat ce faci tu? La câți dintre aceștia le-ai cerut părerea despre un viitor produs? Și câte dintre acestea s-au concretizat într-un produs?

Networking-ul pentru creșterea afacerii trebuie să fie gândit strategic și țintit. Nu orice persoană pe care o întâlnești îți poate ajuta bussines-ul să meargă mai departe. Dar, tot ceea ce faci e rezultatul intenției tale de a-ți dezvolta afacerea. Tu deții controlul total asupra celor cu care te întâlnești, unde îi cunoști și cum dezvolți o relație care să contribuie la dezvoltare reciprocă. Tu decizi dacă te duci la evenimente care îți dau șansa unor noi oportunități sau nu.

A face networking cu afacerea ta înseamnă că ești proactiv. Miezul networking-ului înseamnă să faci ceva specific în fiecare săptămână care să conducă la dezvoltarea afacerii tale. Și în networking trebuie să îți faci un  plan și să fii perseverent. Odată ce înțelegi cum funcționează și te ridici la nivelul provocărilor vei găsi oportunități pe care altfel nu le-ai fi identificat și vei face cea mai inestimabilă investiție în creșterea afacerii tale

Iata cateva dintre avantajele pe care le ai daca participi la evenimente de networking:

Te detașezi și vezi cu alți ochi afacerea ta

Iesi din mediul tau și intră în contact cu oameni de afaceri din zone diferite de business. Să încerci să înțelegi un alt business te va face să privești afacerile dintr-o perspectiva nouă, care te poate ajuta și pe tine, in afacerea ta. E ca și cum te-ai detașa, te-ai îndepărta și ai vedea nu doar in detaliu, ci în perspectivă afacerea pe care o conduci. Și asta te poate ajuta să găsești idei și abordări noi, benefice activității tale de zi cu zi și cresterii business-ului tau.

Obții un feedback onest cu privire la produsele și serviciile tale

Curiozitatea și interacțiunea sunt specifice unor astfel de întâlniri. Și de ce sa nu iti lași business-ul analizat de alți oameni de afaceri, de alți antreprenori, care pot să îți spună care par să fie plusurile și minusurile afacerii tale. Uneori e greu sa fii obiectiv cand esti prea implicat si oamenii noi pot sa îți spună cum percep afacerea sau serviciile și produsele tale.

Mai multa vizibilitate pentru tine și afacerea ta

Poți fi curajos și să îți prezinți afacerea în cadrul evenimentului dacă este inclusă o sesiune de prezentări. În felul acesta vei putea mai ușor comunica cu ceilalți participanți și le vei putea cere părerea cu privire la aspecte unde ai nevoie de feed-back.

Și avantajele pot fi mult mai multe, însa cel mai bine ar fi sa descoperi singur cât de mult te poate ajuta pe tine, participand la evenimente de networking în cadrul proiectului.

Dacă nu ești încă antreprenor dar ești interesat să participi la evenimente la care vin antreprenorii din Regiunea Nord- Est, urmărește pagina noastră de Facebook unde vom anunța din timp evenimentele de networking din cadrul proiectului Start Up Yourself,  proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi  www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României