De ce să devii antreprenor sau ce putem învăța din experiența altora

Start It Up! 

GHID PENTRU VIITORI ANTEPRENORI

Dacă te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă te-ai apuca de afacerea ta sau dacă ai abilități de antreprenor, iată câteva idei care te pot ajuta să iei o decizie în direcția antreprenoriatului.

Sunt câteva întrebări la care un viitor antreprenor la început de drum trebuie să răspundă în cazul în care vrei să te apuci de un start up:

DE CE?

CINE?

CE?

CUM?

CÂND?

DE CE să devii antreprenor: pentru că poți schimba lumea (ta) 

Sau poate ți se potrivesc deja alte răspunsuri:

  1. PENTRU CĂ AI FOST DEJA ANGAJAT – Și pentru că știi că tu poți face lucrurile altfel (mai bine)
  2. PENTRU CĂ AI EXPERTIZĂ ÎNTR-UN DOMENIU – Ai muncit mult ca să ajungi la nivelul de experiență pe care îl ai. Poate lucrezi din liceu și ai avut timp să aduni suficientă experiență încât să încerci singur
  3. PENTRU CĂ ÎȚI DOREȘTI LIBERTATE ȘI FLEXIBILITATE – Pentru că îți dorești liberatate și flexibilitate

CINE?

ORICINE?

Antreprenor nu poate fi oricine, dar, nici nu înseamnă că nu poți încerca. Presupune multă muncă, determinare, perseverență și mai ales curaj și responsabilitate.

CONTEAZĂ VÂRSTA?

Poți fi un tânăr la început de drum sau o persoană cu multă experiență. Vârsta nu are o relevanță atât de mare în ceea ce privește antreprenoriatul. Uneori ajută experiența, alteori ajută fix lipsa acesteia dar încrederea în forțele proprii este esențială.

ARE IMPORTANȚĂ DACĂ EȘTI FEMEIE SAU BĂRBAT?

Nu, nu are. Statisticile arată că antrenprenorii sunt în marea lor majoritate bărbați. Acest lucru nu înseamnă însă că femeile nu pot fi antreprenori de succes. Ba, mai mult, în funcții care țin de organizare și management sunt multe femei care fac o treabă excelenta. Ține mult și de educația diferită primită de fete și băieți. Părinți, încurajați-vă fetele!

CUM?

PRIN MULTĂ MUNCĂ

Antreprenoriatul implică gândire strategică dar și multă muncă. Fă ceea ce îți place și nu ai să muncești o zi în viața ta, spunea Confucius. Simți că timpul zboară când muncești la un produs nou sau serviciu nou? Ești pe drumul cel bun atunci.

ÎNVĂȚÂND DE LA ALȚII

Poate fi Steve Jobs, Elon Musk sau vecinul instalator care nu își vede capul de treabă. Începe cu biografiile antreprenorilor care au schimbat lumea dar uită-te și în jurul tău și învață de la fiecare.

PERSEVERÂND

Primul milion de dolari e cel mai greu de pierdut, spunea un celebru antreprenor. Sigur vor fi zile când ți se va părea greu sau imposibil de rezolvat un lucru sau altul. Trage adânc aer în piept și privește cerul… O soluție se găsește întotdeauna.

CÂND?

ORICÂND – Unele afaceri pot începe oricând există o cerere din partea pieții. Pentru altele e nevoie de testare inițială, de găsit cele mai bune modalități de finanțare, de verificată cererea de pe piață.

OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE – Atunci când există oportunități de finanțare e cel mai la îndemână. Dacă le-ai pierdut, nu dispera. Există din ce în ce mai multe oportunități de finanțare pentru firme la început de drum. Există incubatoare de noi afaceri, laboratoare în care te poate ajuta un mentor, finanțări naționale și internaționale, campanii de crowfunding,etc. Informează-te și găsește cea mai bună variantă pentru tine.

CÂND AI DEJA UN PRODUS TESTAT – Dacă ai văzut că ceea ce faci este căutat pe piață, nu mai sta pe gânduri. E timpul să te lansezi!

 

Dacă vrei să afli direct de la antreprenori cum e să fii antreprenor la început de drum, urmărește pagina noastră de Facebook pentru detalii despre evenimentle de transfer de experiență și despre cum poți participa – https://www.facebook.com/afacerinordest/ sau ne poți trimite un email pe adresa adplus.iasi@gmail.com.

Acest material este realizat în cadrul proiectului Start Up Yourself, proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi  www.fonduri-ue.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României