Cum aducem copiii la școală

Școlile prietenoase aduc copiii înapoi la școală

Multe școli de la noi și din multe alte părți par încremenite într-un model de educație depășit de nevoile societății în care trăim. Lumea s-a schimbat, școlile prea puțin sau deloc. Ruptura dintre ce oferă școala și interesele și preocupările tinerilor este tot mai mare. Clădirile, organizarea și modul în care se predă sunt de multe ori la fel ca cele de care au avut parte și generațiile trecute. E timpul unei școli altfel, mai creativă și mai dinamică, mai pusă pe schimbare și mai adaptată vremurilor, o școală mai de secolul 21.

Experții în educație spun că și copii învață mai ușor dacă spațiul școlar este mai prietenos și, mai ales dacă le place de profesorii lor.

Imaginați-vă că sistemul de învățământ este o afacere. O afacere a cărei țintă este educarea tuturor copiilor (frecventarea școlii este obligatorie de la vârsta de 5 ani până la 15 ani) și pregătirea lor pentru o viață împlinită și productivă. O afacere în care 20% dintre obiective nu sunt realizate și în care aproape jumătate dintre ‘produse’ (cu alte cuvinte, copii educați) nu ating un standard de calitate acceptabil. Este oare o afacere în care ar trebui să investim? Răspunsul este ‘da’, ar trebui să investim în educație, însă o astfel de investiție este justificată doar dacă investim mai mult în învățământ, mult mai mult, și nu în anii viitori, ci acum, în 2021. Altfel, educația și copiii se vor afla în continuare într-o situație de criză.

Este important ca elevilor să li se dea posibilitatea de a se implica în punerea în practică a unor idei care să schimbe modul în care arată nu numai sălile de clasă, ci și holurile, zidurile exterioare, curțile sau gardurile școlilor în care învață. Pe lângă faptul că astfel de activități le dezvoltă abilități practice și de lucru în echipă și le oferă ocazia să își îmbogățească cunoștințele în domeniul tematic ales, există și avantajul că, participând alături de adulți la realizarea unor intervenții artistice în spațiul școlii lor, elevii vor ajunge să aprecieze schimbările făcute și eforturile depuse.

Pentru mai multe informatii despre cum se transforma scolile in scoli prietenoase accesati materialul realizat in cadrul proiectului Victoria se educa, proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, disponibil aici