Calendar de advent- Cele mai grele lucruri

Bine, o s-o spunem direct: a fost un an greu.

A fost greu pentru părinții tăi, pentru celelalte rude, pentru profesorii de la școală. Și probabil și pentru tine.

Hai să vedem ce putem face atunci în legătură cu asta.

Astăzi te provocăm să faci o listă cu cele mai grele momente de anul acesta.

După ce le-ai scris pe toate (sau doar te-ai gândit la ele), întreabă-te: ce am învățat din fiecare?

Ce calitate (sau superputere, mai știi exercițiul cu superputeri?) am folosit ca să le pot depăși pe fiecare?

Ce am aflat despre mine și despre ceilalți?

Poate ai aflat că ești mai puternic decât credeai. Poate ți-ai dat seama că toți oamenii (de pe tot globul) trec prin aceleași dificultăți. Poate ai descoperit că ești mai răbdător. Mai bun la tehnologie decât credeai. Că mai multor oameni le pasă de tine. Poate ai descoperit cum e să-ți fie greu și asta te-a făcut mai empatic și mai înțelegător. Nu știm. Dar oricare ar fi fost superputerile, iată-te aici. Felicitări! Dacă ai putut face asta, poți face orice!

P.S. : între timp, continuă să lucrezi la acele daruri pe care le-ai pus pe listă zilele trecute!

Experții susțin ideea că ar trebui să-i învățăm pe copii bunătatea și compasiunea – pentru a reduce bullyingul  și comportamentele negative în școală (și acasă). Că ar trebui să punem accentul pe genul de trăsături și comportamente pe care am vrea să le încurajăm – pe lângă a crea reguli clare privind ceea ce nu vom tolera sau vrem să înceteze.

Astfel, la fiecare două zile veți primi de la noi o nouă sugestie de activitate care-i va ajuta pe copii să-și cunoască și dezvolte superputerile, să-și exerseze bunătatea, compasiunea, reziliența, pe scurt acele resurse care-i vor ajuta să se simtă bine în pielea lor și să aibă relații bune cu ceilalți.

Exercițiile se vor concentra asupra uneia sau mai multor nevoi emoționale de bază – a căror împlinire reprezintă fundația pentru o creștere sănătoasă – în timp ce neîmplinirea lor conduce în timp la adoptarea unor comportamente negative, inclusiv de tip bullying, discriminare, intoleranță.   

Bunătatea este contagioasă! Dă-o mai departe!

Material realizat in cadrul proiectului Victoria se educa, proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.