Atelierul de Idei învață specialiștii HR să devină Agile

Cine a lucrat sau a avut o minimă legătură cu domeniul IT, a auzit cel puțin odată despre Agile-Scrum. Agile este o metodologie de management a proiectelor IT, care folosește proceduri și procese pentru optimizarea muncii în echipă și a rezultatelor obținute astfel încât să se asigure încadrarea în termenele stabilite de către client și livrarea proiectelor conform specificațiilor acestuia.

Dacă nu ai legătură cu piața tech, ai putea spune că nu e un subiect pentru tine, însă Cristina Baghiu de la Atelierul de Idei vrea să îți arate contrariul. Soluțiile și bunele practici pe care le propune metodologia Agile pot fi implementate și în alte departamente, cum ar fi cele de HR, pentru a eficientiza activitatea de resurse umane, indiferent de domeniu. În mediile foarte dinamice și diverse cum este piața IT, specialiștii HR trebuie cu atât mai mult să își schimbe abordarea și să adopte o mentalitate Agile. Iar Cristina te învață cum să faci tranziția către AgileHR printr-un program de pregătire intensiv care te va ajuta să obții certificarea internațională ca Practician în HR Business Agility, acreditată de consorțiul ICAgile.

În pandemie, când toate domeniile de activitate au trecut prin schimbări rapide și imprevizibile, fondatoarea Atelierului de idei, un business inovator de training, finanțat în proiectul Startup Yourself, a observat cum tot mai mulți specialiști HR înțeleg că trebuie să își schimbe rolul și modul de lucru. În doar 1 an, peste 50 de profesioniști în resurse umane au urmat cursul ei de certificare Agile HR și peste 100 de specialiști sau manageri HR din domenii diverse au participat la primul studiu despre importanța agilității în echipele de HR, pe care Cristina l-a organizat în România în colaborare cu Learning Network. Mulți alți profesioniști s-au alăturat comunității Agile People Romania, la fondarea căreia a participat și Cristina, iar toate aceste reușite îi dau speranța că principiile AgileHR vor schimba cultura organizațională din multe companii. Cu ajutorul specialiștilor HR, pe care ea i-a învățat să devină facilitatori ai schimbării și creatori de valoare pentru business, organizațiile și companiile pot deveni mai productive și mai bine închegate, cu echipe mai sănătoase și mai fericite.

Cum te ajută cursul AgileHR organizat de Atelierul de Idei?

Cursul de certificare internațională AgileHR (ICP-HR) dezvoltat de Atelierul de Idei este destinat oamenilor care lucrează cu oameni (indiferent de experiență, industrie sau mărimea organizației) care vor să înțeleagă noul context în care interacționează echipele și să afle cum pot contribui cu inovație la sustenabilitatea afacerii prin oameni. Programul de învățare este concentrat în 12 sesiuni online de câte 2 ore fiecare, cu un calendar stabilit de comun acord cu participanții din fiecare grupă, cu o frecvență săptămânală.

Pe lângă sesiunile online, cursul presupune și realizarea unor teme care se vor constitui în lucrarea practică finală pentru certificare. Programul te ajută concret să:

  • înveți cum să revizuiești din perspectivă agilă procese HR esențiale (recrutare, formare profesională, managementul performanței, procesul de feedback)
  • propui un plan de acțiune pentru modelarea rolurilor în mentalitatea Agile pentru a dezvolta noi abilități, utile pentru echipe multi-funcționale
  • lucrezi cu instrumente, modele și exerciții cum ar fi Kanban, Sprint-uri, Retrospective
  • dezvolți un studiu de caz 100% practic, suport al transformării agile, pe care să îl implementezi imediat în organizația sau compania ta
  • ai parte de sprijinul unei comunități diverse de profesioniști HR din întreaga lume

Participanții la cursul livrat de Atelierul de Idei îl descriu ca o călătorie care îți aduce o nouă perspectivă asupra resurselor umane, pe care Cristina Baghiu o facilitează cu multă căldură, un trainer care te ajută să-ți descoperi potențialul și creativitatea de care poate nu te credeai capabil. Ea este singurul instructor român autorizat ICAgile pentru certificarea Agilitate în HR, este pasionată de digitalizare, coaching și învățare prin joc. După mai mult de 20 ani în poziții de management în echipe din domeniul bancar și al energiei, a ajuns să înțeleagă că managementul este responsabilitatea întregii echipe și este decisă să ajute echipele din start-up-uri și companii mari să devină locurile de muncă ale viitorului.

Folosit la început pentru a elimina blocajele și pentru a îmbunătăți colaborarea între echipele de software, conceptul Agile a fost tot mai mult utilizat de departamentele HR pentru a atrage, păstra și dezvolta angajați calificați, dar nu numai. Practicile Agile ajută organizațiile să se adapteze continuu circumstanțelor externe și interne, în vremuri incerte economic și social, să identifice ușor probleme și să găsească soluții care să asigure flexibilitate maximă.

Așa că urmărește Atelierul de Idei pe site sau pagina de Facebook, fii pe fază când se organizează următorul curs de certificare AgileHR și pornește alături de Cristina Baghiu într-o călătorie spre performanță în organizația ta.