APADOR-CH lansează ”Codul rutier al drepturilor omului”

10 decembrie marchează în lume Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Acum 68 de ani, Adunarea generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Anul acesta se împlinesc totodată 25 de ani de când s-a înființat la București Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Cu această ocazie, artista Carmen Nistor a desenat pentru APADOR-CH 23 dintre drepturile fundamentale prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului sub forma semnelor de circulație.

Deși se presupune că, de 25 de ani, suntem familiari cu noțiunile fundamentale privind drepturile și libertățile cetățenești, un studiu național făcut anul acesta la cererea APADOR-CH și finanțat prinFondul ONG în România și EEA and Norway Grants, arată că oamenii nu-și cunosc așa de bine drepturile în România democrată.
72% dintre români recunosc că nu sunt bine informați în privința drepturilor pe care le au, dar 80% dintre ei consideră că le sunt încălcate drepturile civile. Cel mai des încălcate se consideră a fi: dreptul la o judecată echitabilă (61%), dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară ( 59%) și dreptul de protecție a proprietății (58%).

Alege și descarcă de aici ce drept vrei să susții și promovează-l pe blogul tău sau pe pagina de Facebook .