Activități HAI AFARĂ LA-NVĂȚARE
Așa cum îi spune și numele, HAI AFARĂ LA-NVĂȚARE, activitățile vor fi altfel, axate pe distracție și învățare de plăcere, se vor desfășura în alte spații decât cele clasice: în natură, la muzee, în biblioteci, în alte spații din școli.
Toate activitățile se vor derula “altfel” pentru că ne dorim ca elevii să se simtă bine când vin la ateliere, să se joace și în acelați timp să învețe ceea ce își doresc și îi atrag.
Activitățile proiectului se vor axa pe derularea de activități educaționale outdoor organizate pe 3 mari teme:
- EDULab cuprinde activități ce dezvoltă cunoștințele din sfera matematicii, cunoașterea mediului, știintelor.
- POVEȘTI PENTRU SUFLET cuprinde activiăți menite sa dezvolte abilități de literație, înțelegere a textului, îmbunătățirea utilizării limbajului, auto-exprimarii dar si a abilitatior sociale;
- TALENTE ȘI MIȘCARE va cuprinde activitati din sfera sportiva si artistica (desen, muzica, dans etc.).
Copii vor participa la min 3 activități pe săptămână astfel:
- 1 activivitate care sa presupune dezvoltarea cititului, exprimării
- 1 activitate nonformala ce contribuie la intelegerea notiunilor din cadrul educatiei formale si punerea lor in practica (de ex. matematică, fizică, tehnologie etc.)
- 1 activivitate ce presupune miscare, exprimare artistica, dezvoltare emotionala.

EDULab este umbrela sub care se vor derula activitatile care tin de cunoastrea mediului inconjurator, aplicarea cunostintelor stiintifice invatate in clasa prin educatia formala prin activitati practice, activitati de aplicare a notiunilor invatate la scoala in viata reala, inclusiv activitati de observare/descoperire. În cadrul EDULab se vor derula urmatoarele tipuri de activitati:
- Detectivii anotimpurilor – activitati realizate in natura cu accent pe observare, explorare, identificare plante, pasari etc., se vor realiza activitati de observare a germinatiei, crestere a plantelor, sezonalitate.
- Vanatoare de comori pe diferite tematici de la matematica la stiinte. Vanatoarea de comori va fi pregatita de catre cadrul didactic, in functie de nivelul de cunostinte a elevilor. Indiciile pe care le vor avea elevii la dispozitie vor fi din cunostintele ce necesita aprofundare (de la o sg disciplina sau inter-disciplinar). Elevii isi vor dezvolta abilitati de orientare in spatiu, citirea unei harti, folosirea aplicatiilor pentru orientare etc.
- -„Sunt mai bun la …” este un program de activitati remediale, centrat pe nevoile fiecarui elev in parte. Activitatile vor presupune intelegerea/aprofundarea notiunilor transmise la clasa prin intermediul activitatilor non-formale (prin joc, prin experimente sau demonstratii etc.).

POVESTI PENTRU SUFLET: vor avea loc activitati interactive, centrate pe copii , cu scopul imbunatatirea limbajului si auto-exprimarii, intelegrea textelor, dar si dezvoltarea de abilitati sociale, de relationare, altruism, empatie.
- – Club de lectura va avea loc cel putin 1 data pe saptamina si presupune activitati de literatie, citire, intelegere a diferitelor tipuri de texte. Se va discuta cu elevii pe teme de actualitate, precum sursele informatiilor, cum verificam daca o informatie de pe internet este adevarata, activitati de intelegere a emotiilor plecand de la o poveste etc.
- – Storywalking (Povesti in plimbare) cel putin 1 data pe luna fiecare grup de elevi. Aceasta este o activitatea inovatoare, de incurajare a cititului si intelegerii textului, inclusiv prin transformarea unei activitati deseori sedentara intr-o activitate dinamica. Activitatea presupune citirea unei carti, in miscare, ale carei pagini sunt afisate pe panouri pe un traseu bine stabilit, cu provocari/misiuni formulate in functie de continutul lecturii: sa gaseasca in padure elemente ale naturii (plante, insecte etc.) identificate in text; sa mimeze un comportament din lectura, sa mearga de la un post la altul legati doi cate doi, sa respecte respectand linistea, sa gaseasca diverse indicii etc.
- – Micii jurnalisti si micii actori – activitate de dezvoltare a abilitatilor de comunicare in randul elevilor. Elevii vor fi incurajati sa pregateasca intrebari pentru interviuri cu diverse personalitati. Vor fi incurajati sa lucreze in echipe, sa se informeze despre activitatea si viata personalitatilor care ii intereseaza si sa pregateasca interviuri. Elevii vor fi incurajati sa documenteze diverse subiecte de ex. istoria unui monument si sa o prezinte colegilor la fata locului.

CU TOTII AVEM TALENT este un program ce va cuprinde activitati din sfera sportiva si artistica (desen, muzica, dans etc.). Se vor realiza activitati artistice, sportive inclusiv competitii sportive si artistice. Scopul activitatilor este de dezvolta spiritul artistic dar si incurajarea miscarii ca parte a unui stil de viata sanatos. In cadrul acestei activitati elevii vor realiza si imnul proiectului “Hai afara la-nvatare”.

Asociația Orientat va derula activități în ambele școli permanente. Activitățile asociației vor pune accentul pe dezvoltare personală și stil de viață sănătos. Experții Orientat vor realiza:
1. ”Orientat”- program de orientare si consiliere a elevilor care presupune derularea unui program de orientare și consiliere vocațională în cadrul căruia se vor derula activități precum:
- CLUBUL MESERIILOR unde vor identifica meserii din trecut, prezent și viitor prin interviuri cu bunicii/parinti, prin poze realizate sau colectate din comunitate, le vor prezenta in cadrul clubului si in cadrul unui „muzeu-expozitie”
- Vizite de studiu pentru 45 de elevii din anii terminali
- BIBLIOTECA VIE: se vor oraganiza min. 4 Biblioteci vii (fata in fata sau online) cu specialist
- Schimburi de experienta între elevii din clasa a IV cu cei de gimnaziu sub forma de sezatori in gradina/curtea scolii.
2. PRIND ARIPI”-program de activ. educationale pentru prevenirea PTS
- Maini dibace: se vor realiza activitati de crafting in fiecare scoala de tipul: harta satului/cartierului, Gospodarie in miniatura, macheta casei mele, ghid turistic la mine in sat/oras, quiling, origami, machete de invatare din materiale reciclate etc.
- „Micii antreprenori” se vor realiza min. 2 activitati de inovare sociala precum targ cu vanzare plante medicinale/decoratiuni de Craciun/Martisor etc.
- ”Campionii implicarii comunitare” program de implicare a elevilor in activitati la niv. comunitatii. . Elevii vor invata sa devina mai implicati in comunitatea lor, vor fi increzatori ca pot schimba lucrurile.
- SUNT SANATOS-program de educatie pt viata sanatoasa: fiecare elev va participa la min. 2 ateliere de gatit prin care va invata sa isi pregateasca singur mincare sanatoasa.
- ”Nu discriminez” – program de activitati de educatie pentru nediscriminare- toti elevii vor participa la cel putin 1 activitate de informare despre ce inseamna discriminarea, bullying-ul, inclusiv cyber-bullingul. In cadrul proiectului, elevii de la Sc. I. Ghica din Iasi vor participa la un schimb de experienta cu colegii lor de la scolile din Comuna Mironeasa, ocazie cu care vor asista si la piesa de teatru cu tema discriminarii, pregatita in cadrul activitatii Povesti pentru suflet.
Activitățile educaționale au loc în cadrul proiectului “HAI AFARĂ LA-NVĂȚARE!”, ID 153011, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 6: Educație și competențe.”