Abilități căutate de angajatori

Fiecare carieră necesită anumite cunoștințe, abilități și competențe necesare sau dorite, care sunt esențiale pentru succesul în desfășurarea activității în acel loc de muncă.

Există două tipuri de abilități generale pe care toți ar trebui să le includem în CV-uri

  • Soft- skills, abilități de bază, legate de personalitatea ta
  • Hard-skills, aptitudini tehnice
  • Abilități soft: Sunt abilitățile legate de personalitatea ta.

Acestea sunt abilități primare necesare oricărui mediu de lucru. Sunt abilități de interacțiune, relaționare profesională, comunicare, legare de echipă etc. Exemple de astfel de abilități sunt abilități interpersonale, abilități de comunicare, muncă în echipă, motivație și multe altele care pot fi potrivite pentru domeniul tău.

  • Hard-skills, aptitudini tehnice

Acestea sunt abilități considerate parte ale unui anumit domeniu profesional. Aceste competențe sunt necesare pentru un anumit post de muncă sau într-o industrie specifică. Exemple de astfel de abilități sunt competența într-o limbă străină, managementul evenimentelor, negocierea, vânzările, programarea etc.

Include în CV-ul tău un mix de exemple din ambele categorii. La fel de important este să demonstrezi că deții expertiza tehnică și profesională pentru a îndeplini sarcinile jobului, precum și că ai capacitatea de a lucra bine cu ceilalți.

Reguli de menționare a abilităților în CV

Adaugă câteva dintre cele mai relevante abilități personale din listă CV-ului tău, indiferent de jobul pe care îl cauți acum. Menționeaza-le în descrierile experiențelor tale, preferabil descriind situații în care le-ai utilizat și felul în care au contribuit la creșterea rezultatelor tale.

Nu uita să fii relevant, deoarece fiecare parte din CV-ul tău trebuie să fie adaptată personalității tale și cerințelor specifice tipului de post pe care îl urmărești.

Alocă-ți un moment să te gândești la abilitățile pe care le-ai dobândit de-a lungul anilor apoi compară această listă cu abilitățile necesare pentru job, așa cum sunt descrise de către angajator în anunțurile de recrutare și vezi unde se intersectează cele două categorii.

Împarte abilitățile în subsecțiuni, alege 4-5 abilități sau categorii de abilități și descrie-le în cadrul descrierilor experiențelor tale. Nu doar să enumeri. Dacă pretinzi că ai o anumită abilitate, susține-o cu exemple specifice

Iată la ce te poate ajuta completarea în CV a aptitudinilor și a competențelor, pe lângă repetiția generală dinaintea unui interviu:

  • îi oferă angajatorului posibilitatea de a-ți urmări și înțelege mai bine parcursul profesional și studiile;
  • îl ajută să își dea seama dacă și în ce măsură te pliezi pe cerințele postului și să intuiască dacă poți fi performant pe poziția respectivă;
  • îl ajută să scaneze mai ușor situațiile în care te-ai descurca de minune și să le anticipeze pe cele în care te-ai putea împotmoli;
  • îi oferă o privire de ansamblu asupra modului tău de lucru în anumite contexte, cum ar fi sub presiunea unui deadline sau într-o echipă numeroasă;
  • îl vor ajuta să identifice care sunt tiparele de lucru cu care ești obișnuit și să le compare cu ceea ce oferă compania angajatoare.

Mai multe informații găsești în Mini-ghidul Abilități căutate de angajatori.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului Agri-Practic, proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman.