6 motive pentru care networkingul este important

Networking-ul este format din oameni care vorbesc unii cu alţii, schimba idei, resurse sau informaţii. Nu networking-ul, ca proces este important, ci acţiunea şi rezultatul ei: comunicarea între oameni şi relaţionarea între ei pentru că astfel obţii cu mai multă uşurinţă informaţii preţioase. Îţi poti imagina care ar putea fi principalele motive pentru care activitatea de networking este importanta, dar propunem în continuare alte 6 motive:

  • 1.Iti poti dezvolta business-ul gratuit.

Networking-ul este gratis de cele mai multe ori si daca mergi la evenimentele potrivite, cele care dezbat teme ce te intereseaza in mod special, vei cunoaste oameni care au aceleasi perceptii, idei, oameni cu care te poti identifica, cu care poti vorbi renuntand la formalitati, cu care poti lucra sau de la care poti invata.

Totul depinde doar de ceea ce vrei tu sa obtii si sa iti cunosti obiectivele. Exista si posibilitatea sa intalnesti oameni care doar incerca sa iti vanda un anumit produs sau serviciu, dar unde nu gasim astfel de persoane? Putem spune asadar ca participand la evenimente de networking nu te costa nimic si iti poate aduce beneficiii foarte mari.

  • 2. Primesti recomandari de business.

Pentru care majoritatea antreprenorilor participa la astfel de evenimente, fii sigur ca vei putea obtine recomadari de calitate privind dezvoltarea afacerii tale. Sfaturile primite cu ajutorul networking-ului, de cele mai multe ori sunt foarte utile chiar si pentru cei care deja au un “bagaj de experienta”.

  • 3. Identifici oportunitati.

De obicei sunt multe oportunitati care apar din networking: parteneriate, mijloace de ati gasi clientii, furnizorii, investitorii, etc. Important este sa te asiguri ca nu te arunci in fructificarea fiecarei oportunitati care se deschide, ci doar in fata celor care au legatura cu obiectivele tale, viziunea ta, altfel vei ajunge intr-un punct in care alergi dupa mai multi iepuri si nu prinzi niciunul. 

  • 4. Stabilesti conexiuni si construiesti o retea.

“Nu este vorba despre ce stii, ci pe cine stii”

In afaceri, aceasta afirmatie este considerate a fi un adevar absolut. Daca vrei sa ai o afacere de success, atunci trebuie sa ai o sursa importanta de relatii, conexiuni pe care te poti baza atunci cand ai nevoie. Networking-ul iti ofera acele conexiuni de care ai nevoie, acele usi deschise, acei oameni cu care nu ai putea intra cu usurinta in contact. Si totul e legal.

  • 5.Devii cunoscut.

Fiind vizibil si facandu-te observat, pornesti cu un mare avantaj in fata celorlati. Asigura-te ca participi in mod regulat la aceste evenimente sociale si despre afaceri. Integreaza-te si participa la discutii, atunci cand iti sunt cunoscute subiectele care fac tema discutiei. Iti vei construi reputatia unui om informat, de incredere si vei primi poate mai multe sfaturi utile atat pentru tine, cat si pentru altii cu care poti impartasi.

  • 6. Îți crești încredere în sine.

Facand networking si vorbind cu oameni pe care nu ii cunosti, vei spori increderea in tine. Este important ca un intreprinzator sa fie increzator in propria persoana, in propriile idei, in propria afacere, deoarece atat cresterea afacerii sale cat si a lui pe plan personal cat si profesional, depind foarte mult de increderea de sine.Altfel spus importanta networking-ului “este singura si cea mai puternica tactica de marketing care te poate ajuta sa iti dezvolti sau sa iti mentii succesul atat ca individ cat si ca organizatie”

Las mai jos un grafic care vă arată importanţa networking-ului