5 oportunități internaționale pentru startup-urile fondate de femei

Știați că 20 dintre startup-urile din cadrul proiectului Start Up Yourself sunt fondate de femei?

Din datele furnizate de Uniunea Europeană, femeile reprezintă doar 34.4% din liber profesioniști și 30% dintre antreprenori, remarcându-se că există un potențial neexploatat în aceste zone, iar România se încadrează în aproximativ aceleași procente. 

Dacă te numeri printre femeile care se gândesc să își deschidă propriul business sau dacă te întrebi cum poți să îl dezvolți pe cel pe care l-ai fondat deja, am pregătit o listă cu câteva oportunități pentru tine.

Women’s Startup Lab (SUA)

Women’s Startup Lab a luat naștere în Silicon Valley și este unul dintre cele mai importante acceleratoare și programe de leadership pentru femei.  Până în prezent au avut 16 cohorte de startup-uri și estimează o comunitate globală de 20.000 de antreprenoare, investitoare, specialiste și susținători. 

În afară de programul de accelerare și programul de leadership și inovație, Women’s Startup lab are și o componentă de atragere de investiții pentru afacerile fondate de femei. 

Acceleratorul are o durată de 2 săptămâni (urmate de un program de 1 an, desfășurat la distanță) și vizează în principal startup-uri tech. Pe lângă componenta de învățare, oferă și acces la mentori și acces la finanțare (de la early seed la Series A).

Perioada de aplicare: Detaliile pentru cohorta din 2021 vor fi anunțate pe site

Costuri program: taxă (2700 de dolari în 2020) & equity (3%).

Stella Labs (SUA)

Misiunea Stella Labs este aceea de a inspira, educa și susține femeile antreprenor pentru ca business-urile lor să aibă un impact pozitiv la nivel local, național și global. Până acum, au susținut lansarea a 132 de startup-uri fondate de femei și scalarea a altor 203. 

Fondatoarele pot accesa mai multe tipuri de programe: Launch IntensiveScale IntensiveBusiness Strategy Sessions și Virtual Accelerator.

Perioada de aplicare: urmează să fie anunțate datele pentru 2021

Costuri: taxă; valoarea ei urmează să fie anunțată (în 2020, suma a fost de 2000 de dolari).

Women Startup Competition (internațional, include evenimente locale)

Este o competiție de pitching cu o componentă de incubare, dedicată startup-urilor care sunt fie fondate de femei, fie deținute în proporție de 50% de femei, fie au o echipă în care cel puțin jumătate dintre angajați sunt femei. Misiunea sa este aceea de a educa și inspira femeile să își construiască propriile afaceri și să le susțină în primii ani de activitate. 

Women Startup Competition oferă și traininguri de management sau strategii go-to-market și oportunități de a intra în legătură cu alți antreprenori, investitori și specialiști. 

Perioada de aplicare: datele pentru 2021 urmează să fie anunțate pe site; vor exista evenimente inclusiv la București. 

Costuri: N/A

Grow F (Europa)

Grow F este un accelerator de 3 luni, care își propune să susțină lansarea afacerilor inovative create sau conduse de femei. Oferă inclusiv acces la mentori, experți, parteneri din zona corporate sau investitori. 

Programul se concentrează pe dezvoltarea afacerii, dezvoltarea personală a fondatorului și oferirea de sprijin 1 la 1. Startupurile aplicante trebuie să aibă cel puțin un MVP.

Perioada de aplicare: Aplicațiile pentru a șasea ediție pot fi depuse până la finalul lunii august 2021, prin intermediul formularului de pe site.

Costuri: Programul este gratuit, însă necesită o garanție de 1000 de euro care va fi returnată la începerea programului.

NewME (SUA)

NewME este un program de accelerare pentru antreprenorii care fac parte din categorii sub-reprezentate în mediul de business și vizează fondatorii early stage. Din 2011 și până în prezent, a facilitat accesarea de către startup-uri unui total de 47 milioane de dolari. 

Perioada de aplicare: aplicațiile sunt deschise aici

Costuri: N/A

COMUNITĂȚI

Comunități profesionale

  • Elpha – o comunitate pentru femei care lucrează în domeniul tech. Construită ca un forum, platforma cuprinde și o secțiune de slujbe și organizează și evenimente pe teme adiacente. 
  • Girls in tech – comunitate globală dedicată femeilor care lucrează în tech. Organizația are și comunități locale, inclusiv în București
  • Women 2.0 – o comunitate dedicată femeilor care lucrează în startupuri. Platforma oferă și resurse de dezvoltare a afacerilor sau de creare de medii lucru incluzive.