Anul afacerilor noi

Dacă ai o idee de afacere și crezi cu adevărat în ea, anul acesta e anul afacerilor noi. În 2018 ai toate șansele să găsești o schemă de finanțare care să te ajute ai afacerea ta. În 2018, prin România Start-Up Plus (RSUP), start-up-uri pot beneficia de finanțare nerambursabilă de până la maximum 40.000 euro.

Prima oportunitate de finanţare a afacerii tale este proiectul Start Up Yourself, un proiect în care se vor finanţa 48 de planuri de afaceri. Pentru mai multe informaţii accesează www.afacerinordest.com.

Dacă vrei să fii contactat de persoana responsabilă cu înscrierea ta în rândul viitorilor antreprenori completează următorul document şi vei fi sunat

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfb9Z_GebSdSgC82CZlds_dKhUGQIXLbzWOxmv0NHWJiZuMcA/viewform

 

Şi, pentru că suntem convinşi că ai o mulţime de întrebări venim în întâmpinarea ta şi îţi şi răspundem la cele mai frecvente. Şi nu uita, nu eşti singur pe tot parcursul acestui drum. Echipa proiectului te va ajuta la fiecare pas.

 

Q1. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinesc pentru a putea să primesc finanțarea?

R1: Trebuie să ai domiciliul sau reședința în regiunea Nord Est (adică în județele Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui) și să îți dorești să înființezi o afacere în această regiune. Poți fi șomer, persoană inactivă (inclusiv student sau pensionar) sau angajat. Trebuie să urmezi apoi pașii descriși aici. Antreprenorii selectați pentru a primi ajutorul financiar de înființare și dezvoltare a afacerilor nu trebuie să mai aibă calitatea de asociați majoritari in alte afaceri.

 

Q2. De la ce dată pot să înființez firma și să încep activitatea?

R2. Aşa cum sigur ai vazut în link-ul de mai sus, sunt mai mulţi paşi de urmat până la înfiinţarea firmei dar, odată ce ai trecut de concursul de planuri de afaceri și după absolvirea stagiului de practică într-o întreprindere din domeniul viitoarei tale firme, vei semna un contract de finanţare. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil începând cu ianuarie 2019. Vei avea timp să îți gândeşti în detaliu ideea de afaceri până atunci. Şi nu uita: cere sfaturile oamenilor din echipă.

 

Q3. Câți bani pot să iau?

R3. Suma maximă admisă la finanțare în cadrul prezentei linii este de 40.000 euro/afacere, la cursul leu-euro din august 2016 (știm că între timp s-a modificat cursul 🙁 ). Fiecare administrator de grant a stabilit prin cererea de finanțare pe care a depus-o la Autoritatea de Management o sumă maximă pe care o alocă afacerilor nou înființate. În cadrul proiectului „Start Up Yourself” suma maximă care poate fi obținută de o afacere este de aprox 33 000 Euro.

 

Q4. Trebuie să vin cu cofinanțarea mea?

R4. Nu, primești finanțarea nerambursabilă 100% din cheltuielile eligibile.

 

Q5. Pot intra în concursul de planuri de afaceri dacă nu particip la cursurile organizate?

R5. Da, la concursul de planuri de afaceri pot participa şi persoanele care nu participă la cursuri dar îşi doresc să înființeze o afacere. Trebuie să aveţi în vedere că numărul persoanelor care vor primi finanţare fără a participa la curs este mai mic decât cel al persoanelor care participă la curs. Această condiţie a fost prevăzută în ghidul acestei linii de finanțare, ghid care precizează că numărul persoanele care vor primi finanţare şi nu au participat la cursuri nu poate depăşi 10% din numărul total de afaceri finanțate.

 

Q6. Pentru mai multe şanse de câştig mă pot înscrie în mai multe proiecte?

R6. Din păcate un potențial antreprenor nu se poate înscrie în mai multe proiecte. În cazul în care acest lucru are loc, persoana va fi automat eliminată de la finanțare și va fi nevoită să ramburseze toate costurile cu formările la care a participat.

 

Q7. Ce pot să achiziţionez din banii primiţi?

R7. Cheltuielile care pot fi realizate din subvenții trebuie să se încadreze în lista orientativă de aici. Achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri nu este permisă.

 

Q8. Ce se întâmplă dacă doresc să pot închide firma după primul an de la primirea finanțării?

R8. Știm că vă faceți un management al riscurilor și vă gândiți la worst case scenarios, dar investiția trebuie menținută 3 ani după finalizarea proiectului (adică în cazul proiectului nostru până în ianuarie 2024).

 

Q9. Antreprenorul care înființează afacerea poate să ocupe apoi unul din cele două locuri de muncă obligatorii?

R9. Da.

 

Q10. Pot să angajez un membru al familiei?

R10. Da.

 

Q11. Ce Coduri CAEN sunt eligibile?

R11. În cadrul acestei linii se finanțează toate afacerile, mai puțin cele care activează în domeniul acvaculturii, pescuitului, producției primare de produse agricole, transformării și comercializării produselor agricole (în unele condiții). Nu există o listă de coduri CAEN eligibile.

 

Q12. Angajații trebuie să aibă norma întreagă?

R12. Nu, antreprenorul poate opta pentru locuri de muncă part-time.

 

Q13. Mai pot să fiu angajat în altă organizație beneficiară de fonduri RSUP?

R13. Nu.

 

Q14. Trebuie să fiu acționar majoritar în compania pe care o înființez?

R14. Da.

 

Q15. Cât timp trebuie să mențin locurile de muncă create?

R15. Minimum 18 luni (Minimum 12 luni în implementarea proiectului și 6 luni în perioada de sustenabilitate).

 

Q16. Am PFA. Sunt eligibil ca grup țintă în cadrul proiectului?

R16. Da.

 

Pentru mai multe detalii despre proiectul nostru, click aici.

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. 

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați http://www.fonduri-ue.ro/

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.